Aké výhody má Moringa pre vaše zdravie?

27. októbra 2021

Moringa oleifera je považovaná za najužitočnejšiu a najvšestrannejšiu rastlinu na svete. Často je označovaná ako zázračný strom, strom života a rastlina s najvyššou koncentráciou živín na planéte.

Moringa sa už po celé stáročia využíva kvôli jej vysokému obsahu živín, ktoré môžu priaznivo vplývať na zdravie s viacerými prínosmi pre fyzický výkon. Okrem iného sa vyznačuje obsahom látok, ktoré majú vo všeobecnosti antifungálne, antivírusové, antidepresívne a protizápalové vlastnosti.

Moringa v skratke
Tento listnatý strom má pôvodné rozšírenie v Indii, ale v súčasnosti sa vyskytuje aj v Ázii, Afrike a Južnej Amerike.
Moringa obsahuje množstvo antioxidantov, bielkovín, vitamínov a minerálov.
Moringa oleifera sa spája iba s obmedzeným počtom vedľajších účinkov.
Ľudia, ktorí dlhodobo užívajú lieky na predpis, by sa pred konzumáciou častí tejto rastliny mali poradiť s lekárom.

Moringa obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok.

ČO NÁJDETE V MORINGE?

Moringa olejodárna obsahuje prekvapivú škálu vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré vplývajú na rôzne časti a procesy ľudského tela:

vitamín A
vitamín B1 (tiamín)
vitamín B2 (riboflavín)
vitamíny B3 (niacín) a B-6
folát (kyselina listová) a kyselina askorbová (vitamín C)
vápnik
draslík
železo
horčík
fosfor
zinok

Moringa sa okrem obsahu prospešných prírodných látok vyznačuje extrémne nízkym obsahom tukov a neobsahuje žiadny škodlivý cholesterol.

AKÉ SÚ VÝHODY MORINGY?

Moringa má vo všeobecnosti mnoho výhod a môže napomáhať v starostlivosti o zdravie a krásu. Medzi účinky látok prítomných v tejto rastline patrí:

1. MÔŽE NAPOMÔCŤ VYŽIVOVAŤ POKOŽKU A VLASY

Olej zo semien moringy obsahuje prírodné látky, ktoré sú účinné pri ochrane vlasov pred voľnými radikálmi a udržiavajú ich čisté a zdravé. Moringa okrem toho obsahuje bielkoviny, ktoré sú prospešné pri ochrane buniek pokožky pred poškodením. Obsahuje tiež hydratačné a detoxikačné prvky, ktoré ďalej posilňujú pokožku aj vlasy.

Živiny obsiahnuté v moringe môžu byť efektívne použité pri starostlivosti o kožné infekcie a rany.

2. MÔŽE NAPOMÔCŤ PRI OPUCHU

Opuch predstavuje bolestivý stav, keď sa v špecifických tkanivách tela hromadí neželaná tekutina. Protizápalové látky prítomné v moringe môžu byť účinné pri prevencii tvorby takýchto opuchov.

3. MÁ POTENCIÁL CHRÁNIŤ PEČEŇ

Vysoký obsah prírodných látok v moringe môže byť užitočný pri ochrane pečene pred vedľajšími účinkami liekov, ktoré sa používajú na potláčanie rôznych chorôb. Tieto látky zároveň môžu urýchliť proces regenerácie tohto orgánu.

4. MORINGA VERZUS RAKOVINA

V extrakte z moringy sa nachádzajú antioxidanty, ktoré môžu mať potenciál zabrániť vzniku rakoviny. Rastlina okrem toho obsahuje niazimicín, ktorý taktiež môže potláčať bujnenie rakovinových buniek.

5. MÔŽE POTLÁČAŤ ŽALÚDOČNÉ ŤAŽKOSTI

Výťažky z moringy obsahujú živiny, ktoré by mohli zlepšiť stav organizmu pri niektorých poruchách tráviaceho systému. Jedná sa napríklad o zápchu, gastritídu a ulceróznu kolitídu. Antibiotické a antibakteriálne vlastnosti týchto prírodných látok môžu predchádzať rastu rôznych patogénov a vysoký obsah vitamínu B obsiahnutý v moringe napomáha pri trávení.

6. NAPOMÁHA BOJOVAŤ PROTI BAKTERIÁLNYM OCHORENIAM

Látky obsiahnuté v moringe, disponujú antibakteriálnymi, antifungálnymi a antimikrobiálnymi vlastnosťami, v dôsledku čoho môžu napomáhať pri boji proti infekciám spôsobeným baktériami z rodov Salmonella, Rhizopus a E. coli.

7. MÔŽE ZLEPŠIŤ ZDRAVIE A DODAŤ ŽIVINY KOSTIAM

Moringa obsahuje vápnik a fosfor, ktoré môžu napomáhať udržiavať zdravé a silné kosti. Ďalšie živiny prítomné v moringe môžu mať okrem protizápalových účinkov tiež vplyv na potláčanie artritídy a môžu prispievať k hojeniu poškodených kostí.

8. NÁPOMOCNÁ PRI PORUCHÁCH NÁLADY

Niektoré látky prítomné v moringe môžu mať vplyv na zlepšovanie výsledkov v testoch depresie, úzkosti a únavy.

9. MÔŽE CHRÁNIŤ KARDIOVASKULÁRNY SYSTÉM

Silné antioxidanty obsiahnuté v moringe môžu napomôcť poškodeniam kardiovaskulárneho systému a môžu pomôcť zdravej činnosti srdca.

10. NAPOMÁHA RÝCHLENIU HOJENIA RÁN

Výťažky z moringy sú charakteristické prítomnosťou látok, ktoré môžu urýchliť zatváranie rán, pričom ich aplikácia na rany môže znižovať výskyt jaziev.

11. CUKROVKA A MORINGA

Moringa obsahuje chemické zlúčeniny, ktoré môžu pomáhať znižovať množstvo glukózy v krvi, ako aj prítomnosť cukrov a bielkovín v moči. Pri testovaných pacientoch sa vďaka týmto vlastnostiam zlepšili hladiny hemoglobínu a celkové zastúpenie bielkovín v tele.

12. MÔŽE POMÔCŤ PRI ASTME

Moringa obsahuje biochemicky účinné látky, ktoré môžu znižovať závažnosť astmatických záchvatov a môže zmierňovať následky zužovania priedušiek.

13. MÔŽE CHRÁNIŤ PRED PORUCHAMI OBLIČIEK

Výťažky z moringy obsahujú makromolekuly, ktoré môžu efektívne znižovať pravdepodobnosť vzniku obličkových kameňov, ako aj problémov s močovým mechúrom a maternicou. Vysoký obsah antioxidantov v moringe zároveň môže prispievať k regulácii hladiny toxických látok v obličkách.

14. MÔŽE ZNIŽOVAŤ VYSOKÝ KRVNÝ TLAK

Moringa obsahuje izotiokyanát a niaziminín. Jedná sa o zlúčeniny účinné pri spomaľovaní a zastavovaní procesu hrubnutia ciev, ktorý môže mať za následok zvyšovanie krvného tlaku.

15. MÔŽE ZLEPŠIŤ ZDRAVIE OČÍ

Antioxidanty v moringe okrem iného môžu zlepšiť zdravie očí. Majú potenciál zastaviť dilatáciu ciev v sietnici oka, zabrániť hrubnutiu kapilárnych membrán a predchádzať retinálnej dysfunkcii.

16. MÔŽE ZLEPŠIŤ PREVENCIOU KLASICKEJ A KOSÁČIKOVITEJ ANÉMIE

Niektoré časti moringy obsahujú zlúčeniny, ktoré môžu v rámci ľudského tela zvýšiť vstrebávanie železa, čo môže efektívne napomôcť zvyšovať počet červených krviniek. Táto vlastnosť môže byť mimoriadne užitočná pri chudokrvnosti a kosáčikovitej anémii.

VEDĽAJŠIE ÚČINKY

Ak uvažujete o zaradení moringy do svojho jedálnička, odporúčame Vám bezpodmienečne sa poradiť s lekárom.

Niektoré zlúčeniny prítomné v rastline môžu mať vo vysokých koncentráciách antikoncepčné vlastnosti a preto sa neodporúča konzumovať ich počas tehotenstva.

Okrem toho sa však v spojitosti so “stromom života” vyskytlo iba veľmi málo vedľajších účinkov.

V každom prípade si však prečítajte pokyny na konkrétnom výživovom doplnku a dodržiavajte dávkovanie.

Moringa má veľmi málo vedľajších účinkov, no napriek tomu Vám odporúčame konzultáciu s lekárom.

RIZIKÁ

Makromolekuly prítomné v pletivách moringy disponujú určitými vlastnosťami, ktoré by ste mali zvážiť v prípade, že užívate niektoré z nasledovných liekov:
Levotyroxín: Užíva sa pri problémoch so štítnou žľazou. Účinné látky prítomné v liste moringy môžu stimulovať funkciu štítnej žľazy, ale nemali by ste ich užívať v kombinácii s inými liekmi tohto charakteru.
Akékoľvek lieky, ktoré sú spracované v pečeni: V moringe sa nachádzajú zlúčeniny, ktoré môžu vplývať na funkciu pečene. V kombinácií s niektorými liekmi to môže viesť k rôznym vedľajším účinkom či komplikáciám.
Lieky na liečenie cukrovky: Tieto prípravky sa používajú na zníženie hladiny cukru v krvi, na čom sa môžu zúčastňovať aj látky prítomné v moringe. Je nevyhnutné dbať na to, aby sa hladina cukru v krvi neznížila neprimerane nízko.
Lieky na vysoký krvný tlak: Moringa obsahuje látky, ktoré môžu mať tendenciu znižovať krvný tlak. Kombinovanie týchto zlúčenín s inými liekmi, ktoré znižujú krvný tlak, môže spôsobiť neželané následky.

POMÁHA MORINGA PRI CHUDNUTÍ?

Niektoré zdroje uvádzajú, že v moringe môžete nájsť biochemické zlúčeniny, ktoré môžu byť účinné pri redukcii a kontrole hmotnosti. Vysoký obsah vitamínu B v rastline napomáha dosiahnuť plynulé a efektívne trávenie. Ďalšie enzýmy okrem toho môžu napomôcť telu premieňať jedlo na energiu, namiesto toho, aby sa ukladalo do tuku.

REALIZOVANÝ VÝSKUM

Moringa sa ukázala byť efektívnym výživovým doplnkom, v niektorých prípadoch sa však môžu objaviť obavy ohľadom kvality jednotlivých produktov. Je nevyhnutné brať do úvahy inštrukcie výrobcov, zhodnotiť bezpečnosť konzumácie v konkrétnej situácii a zvážiť potenciálne vedľajšie účinky.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest
Share on linkedin

Purea Moringa

PUREA Facebook

Nenechajte si ujsť najnovšie príspevky a informácie o našich produktoch

There are no objects in this facebook feed.

Hodnotenia zákazníkov

„JA MORINGU POUŽÍVAM 1 ROK A MOJA DCÉRKA TIEŽ ZA TEN ROK NEBOLA CHORÁ ODPORÚČAM“

— Nikola H.

„POZDRAVUJEM A UZIVAM MORINGU AJ V TROGIRE!“

— Anonymný užívateľ

„NAOZAJ POMAHA NA IMUNITU ASPON MNE.AKO TO UZIVAM NEBOLA SOM CHORA CCA 3 ROKY..“

— Anna B.

„OD MALA MI CHÝBALO ŽELEZO, POCIŤOVALA SOM ČASTO ÚNAVU, UŽ PO PRVÝCH DŇOCH UŽÍVANIA MORINGY BOLO VIDNO VEĽKÉ ZMENY K LEPŠIEMU, MORINGA MI DODALA POTREBNÚ ENERGIU, ZRAZU VLÁDZEM EŠTE AJ VEČER. DOKONCA SA MI ZLEPŠIL ZRAK… URČITE DOPORUČUJEM KAŽDÉMU, JE TO AŽ ZÁZRAK…“

— Zuzana L.

Napíšte nám

Podporte nás

Podporiť nás môžete poukázaním ľubovoľnej sumy na číslo účtu SK69 3100 0000 0045 1003 0718 alebo bitcoin wallet 38Y6tPMGM1f1Lu2Y172YQxc68cY5qAEtb3

Zvoľte menu
EUR Euro